آش دوغ یکی از خوراکهای سنتی استان اردبیل و منطقه آذربایجان شرقی و غربی است. این آش با حبوباتی همچون نخود و لوبیا، سبزیها، تره و انواع سبزیهای کوهی و محلی پخته شده و در نهایت از دوغ برای مزهدار کردن آن استفاده میشود. در این مقاله طرز تهیه آش دوغ را به شما آموزش خواهیم داد.
آش دوغ چیست؟
آش دوغ از انواع آشهای محلی در منطقه شمال غرب و غرب کشورمان ایران است و واقعا لذیذ و خوشمزه است. این آش معمولا با دوغ ترش و محلی تهیه میشود. این آش رو هم به صورت گیاهی بدون گوشت و هم با گوشت قلقلی درست میشود که هر دو روش را به شما آموزش خواهیم داد.
طرز تهیه آش دوغ بدون گوشت (اردبیل)
در این بخش قد داریم طرز تهیه آش دوغ اردبیلی که بدون گوشت تهیه میشد را به شما آموزش دهیم. این نوع آش برای گیاهخوارها که تمایلی به خوردن گوشت ندارند مناسب است.
مواد لازم
۳۵۰ گرم نخود
۷۰۰ گرم تره، جعفری، شوید
۱ پیمانه برنج
۲ لیتر دوغ
۳ حبه سیر سرخ شده
۱ عدد بزرگ پیاز سرخ شده
نمک و فلفل به مقدار لازم
۲ قاشق غذاخوری نعناع داغ
طرز تهیه آش دوغ بدون گوشت (اردبیل)
در مرحله اول باید نخود را از شب قبل یا ۷ تا ۸ ساعت قبل از تهیه آش خیس کنید و برای گرفتن نفخ آن، آب نخود را ۲ یا ۳ بار در زمان خیس خوردن عوض کنید.
برنج را هم ۱ تا ۲ ساعت قبل از تهیه آش دوغ خیس کنید.
نخود را در قابلمه مناسب بریزد و ۵ یا ۶ پیمانه آب به مدت دو ساعت بپزید.
در این مرحله نخود را بیش از این نپزید چرا که نخود در آش دوغ نباید له شود.
برنج را همراه پیاز و سیر سرخ شده در قابلمه بریزید تا همراه نخود نیم پز پخته شود.
مراقب باشید تا زمان له شدن برنج، آب آن کامل کشیده نشود اما نیازی نیست آب زیادی در قابلمه باشد چرا که در انتهای کار دوغ اضافه خواهد شد و آش نباید بیش از حد آبکی باشد.
سبزی خرد شده را به مواد آش اضافه کنید و اجازه دهید حدود ۴۵ دقیقه با حرارت ملایم بپزد.
بهتر است سبزی آش تازه باشد تا رنگ آش دوغ سفید بماند اگر سبزی فریز شده استفاده کنید رنگ آش تیره تر میشود.
در این مرحله دوغ را همراه ادویه و نعناع داغ را اضافه کنید و هر از گاهی هم بزنید تا آش دوغ کاملا جا بیفتد.
بهتر است درب ظرف را نگذارید چرا که احتمال دارد دوغ در اثر جوشیدن زیاد ببرد.
توجه کنید برای تهیه آش دوغ اردبیل بهتر است دوغ شما کمی ترش باشد اما نه بیش از حد. بهترین گزینه هم دوغ محلی است.
نکات مهم در طرز تهیه آش دوغ
بدون شک دوغ، مهمترین فاکتور برای داشتن یک آش دوغ خوشمزه است. به همین دلیل توصیه میکنیم حتما از دوغ محلی و ترش برای تهیه آش استفاده کنید. اما اگر دیدید که دوغ خیلی ترش است میتوانید به آن مقداری ماست شیرین اضافه کنید تا طعم دوغ را کمتر از قبل کند.
برای این آش محلی میتوان از انواع سبزی کوهی و محلی استفاده کرد. به عنوان در بعضی مناطق از گیاه لوشه، گل آقا (گیلاخه) و کنگر هم در آش دوغ استفاده میکنند. البته توجه داشته باشید که این دستور پخت مربوط به استان اردبیل است.
در صورتی که آش شما زیاد رقیق شده میتوانید یک قاشق آرد را در نصف لیوان آب حل کرده و به آش اضافه کنید.
اگر دوست دارید آش دوغ با گوشت قلقلی تهیه کنید، ۲۰۰ گرم گوشت چرخ شده را با یک عدد پیاز رنده و آب گرفته شده همراه نمک و فلفل مخلوط کنید و توپ های ریز و کوچکی درست کنید و بعد گوشت را کمی سرخ کنید و در اواخر زمان پخت به آش دوغ بیفزایید.
دوغ باید مدام هم زده شود تا نبرد. اگر تازه کار هستید میتوانید یک عدد تخم مرغ را با چنگال بزنید و به دوغ اضافه کنید. تخم مرغ جلوی بریده شدن آن را میگیرد.